Auto onderhoud: 10 handige tips voor een langere levensduur van je auto

26 Apr 2023

Auto onderhoud: 10 handige tips voor een langere levensduur van je auto

Een auto kopen en onderhouden is een grote investering. Wil je ervoor zorgen dat je auto nog jarenlang meegaat? Met deze 10 handige tips zorg je voor meer levensduur van je auto.

Tip 1: Controleer regelmatig het oliepeil 


De motor van je auto heeft goede verzorging nodig. Controleer daarom regelmatig het oliepeil om er zeker van te zijn dat de motor goed is geolied, en dat hij geen olie mist. Het oliepeil dient minstens één keer per maand te worden gecontroleerd. 

Tip 2: Controleer regelmatig de bandenspanning 


De bandenspanning van je auto heeft invloed op de grip, het verbruik en de levensduur van je banden. Controleer daarom regelmatig of de banden goed zijn opgepompt. Dit kun je zelf doen met een bandenpomp, of door langs de garage te gaan. 

Tip 3: Maak regelmatig de motor schoon 


Het is belangrijk dat je regelmatig de motor schoonmaakt. Dit voorkomt dat vuil en stof zich in de motor vestigen, waardoor de motor minder goed kan functioneren. 

Tip 4: Ververs regelmatig olie 


Het vervangen van olie is essentieel voor de goede werking van je auto. Zorg er daarom voor dat je regelmatig olie ververst. De olie kan verslijten door slijtage, waardoor je motor niet meer optimaal presteert. 

Tip 5: Controleer het koelvloeistofniveau 


Het koelvloeistofniveau is belangrijk voor de motor om op de juiste temperatuur te blijven. Controleer daarom het koelvloeistofniveau regelmatig en vul bij als het nodig is. 

Tip 6: Ververs de filters 


Het vervangen van de filters is een belangrijk onderdeel van auto onderhoud. Zorg er daarom voor dat de filters regelmatig vervangen worden. Dit voorkomt dat vuil en stof de motor binnendringen en deze beschadigen. 

Tip 7: Controleer de remmen 


De remmen van je auto zijn erg belangrijk voor je veiligheid en het verkeer. Controleer daarom regelmatig of de remmen goed werken. Als je merkt dat de remmen niet goed werken, laat ze dan zo snel mogelijk repareren. 

Tip 8: Controleer de verlichting 


De verlichting van je auto is belangrijk voor je zichtbaarheid in het donker. Controleer daarom regelmatig of de lichten goed werken. Als je merkt dat er een lamp kapot is, laat deze dan zo snel mogelijk vervangen. 

Tip 9: Controleer de banden 


Het onderhouden van de banden van je auto is erg belangrijk voor je veiligheid en het verkeer. Controleer daarom regelmatig of de banden nog in goede staat zijn. Als je merkt dat de banden versleten zijn, laat ze dan zo snel mogelijk vervangen. 

Tip 10: Controleer de accu 

De accu van je auto heeft invloed op het starten van de motor. Controleer daarom regelmatig of de accu nog goed werkt. Als je merkt dat de accu bijna leeg is, laat deze dan zo snel mogelijk vervangen. 

Als je deze 10 handige tips volgt, zal je auto langer meegaan. Zorg er echter altijd voor dat je je auto regelmatig laat controleren door een ervaren monteur. Alleen zo kun je er zeker van zijn dat je auto veilig en betrouwbaar blijft.